Julgodis – Choklad och lakritskola

Julsugen som jag är nu så var jag bara tvungen till att börja smått med alla sorters julgodis också, idag fick det bli en ny variant av hemkokt kola i form av choklad och lakrits. Snabbt, enkelt och gott! Men det räcker nästan med någon bit så är man nöjd sen.. inte världens nyttigaste direkt.. socker socker socker.. haha :) Men det hör väl julen till ? :)

Receptet hittade jag på matblogg.se förra året som jag hade sparat på datorn så att jag skulle komma ihåg att göra dessa kolor till denna jul. Alltid kul att testa nya varianter. Här har du också receptet om du vill testa:

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 msk lakritspulver

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en kastrull.

Koka upp och rör om, dra kastrullen åt sidan och tillsätt lakritspulvret lite i taget under ordentlig omrörning.

Sätt tillbaka kastrullen och fortsätt koka på låg värme ( jag hade plattan på 3/9) i ungefär 8-10 minuter. Jag hade termometer i och hade tänkt att ha kolasmeten på plattan till 122 grader, men blev klart tidigare så hann upp till 115 grader när jag tog bort det. Gör kulprov annars (häll en liten sked i kallt vatten och rulla till kula) efter 8 min och se om den är klar.

Häll sedan den klara kolasmeten i en liten form 15X15 med bakplåtspapper och låt stelna till lite grann i kylen.

Ta sedan ut den efter 1 timme ca och låt den stå framme en stund innan du klipper till den i lagom bitar med sax.

Förvara kolorna i kylen om du inte har slagit in dom i smörpapper eller cellofan då kan man förvara dessa i en glasburk i rumstemp.

Jag har en känsla att det inte är de sista kolorna jag kommer koka här inför julen, har redan en till redo som ska tas nu i veckan tänkte jag! Håll utkik :)

Kram Rebecka

2 kommentarer

  1. Man ser hur goda kolorna är på dina fina foton:)! Får kika in om några dagar då och se vad det blir för gott nästa gång:)

Kommentarer är stängda.