Hemgjorda inlagda rödbetor

Igår stökades det som sagt hemma i köket med både det ena och det andra och tillslut blev även rödbetorna klara för att förvaras i kylen till något lämpligt. Jag har tänkt att göra någon form av pyttipanna nästa vecka och tänkte då på att jag ville testa att göra egna rödbetor till det och även sedan ska jag testa att göra hemgjord rödbetssallad också, gud så gott!!

Har som sagt lite julig känsla i mig redan, jag älskar att få stöka lite till julen, men främst då med godsaker snarare än mat där. Men vem vet i år kanske jag iaf bidrar med hemgjord rödbetssallad :)

Vi börjar med de inlagda rödbetorna till att börja med.. så här gör du:

Ingredienser:

  • 1 kg rödbetor
  • vatten

Inläggninslag:

  • 5 dl kokspad
  • 1.25 dl ättiksprit
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk hela vitpepparkorn

Skölj och skär av eventuell blast från rödbetorna men låt skalen och rotspets var kvar. Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna.

Låt koka upp och koka sedan 20-50 minuter beroende på rödbetornas storlek. Känn med en provsticka. Om det är olika storlekar kan du plocka upp de små när de är klara och låta resten koka vidare.

Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten. Gnid av skalet med händerna eller använd potatisskalare. Skalet lossnar lätt. Lägg de färdigskalade rödbetorna på en skärbräda.

Skär de större rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Lägg dem sedan i glasburkar med lufttätt lock.

Mät upp rätt mängd kokspad och sila det genom kaffefilter så att jorden inte följer med och häll det silade kokspadet i en kastrull.

Häll i strösocker, ättikssprit och vitpepparkorn i kokspadet. Låt lagen koka upp och koka 3-4 minuter.

Häll lagen över rödbetorna i glasburkarna så att rödbetorna täcks av lagen. Sätt på locken och ställ kallt. De är färdiga att äta efter 1 dygn.

Jag har följt receptet som jag hittade här på recepten.se, super bra med bilder steg för steg, det gillas mycket :)

Så nu är det bara att vänta någon dag så kan jag få smaka mina egna rödbetor :) Mums!!

Ha en fortsatt bra dag och trevlig helg!

Kram Rebecka