Lax med romsås och ugnsrostad sötpotatis

Har inte haft något sug efter just lax på ett tag, likaså kyckling, men nu börjar jag smått kunna tänka mig att tillaga det igen och denna gång blev det myyycket gott måste jag säga. Man kan ju lätt tröttna på lax om man äter det ofta och har man haft ett uppehåll på typ 2 månader, ja då kan det smaka gott igen :)

Det blev supergott till just några skivor sötpotatis och så den kalla romsåsen till! Mums.

Har inga mer bilder idag än den ovan här, hoppas det duger ändå :)

Ingredienser

Romsås:

 • 2 1/2 dl creme fraich
 • 1 liten rödlök (finhackad)
 • 60 g röd stenbitsrom (nästan en hel abbas burk)
 • havssalt och svartpeppar
 • en liten gnutta citronsaft

Rör ihop alla ingredienser och smaka av med en liten gnutta citronsaft, inte för mycket så att den tar över smaken utan bara en liten touch! :) Låt stå i kylen tills laxen och sötpotatisen är klar.

Ugnsrostad sötpotatis:

 • 2 st sötpotatis
 • olivolja
 • salt

Skala och skär den i skivor och blanda i en bunke med lite olja och salt och blanda runt så att alla skivor tar smak. Häll i en ugnsform och sätt in i ugnen i 200 grader i ca 30 min.

Lax:

 • 4 st laxfilé
 • olja
 • salt, peppar
 • citronsaft

Häll lite olja i en ugnsform och lägg i laxfiléerna. Krydda med salt, peppar och citronsaft (godare än citronpeppar) och sätt in i ugnen tillsammans med sötpotatisen när det är 15 min kvar. Samma grader och ta ut den tillsammans med potatisen så blir det perfekt!

Super god kombo! Ni måste testa om ni inte gjort innan.

Lite fakta om sötpotatis som jag läste igår på en blogg som jag följer som heter 56kilo. Man kan ju tro att sötpotatis är en potatissort men i själva verket är det en rotknöl och den påverkar blodsockret mindre än vanlig potatis. Sötpotatis är också full av antioxidanter (betakaroten som omvandlas till A-vitamin), c-vitamin, järn och är alltså supermat! (text tagen från hennes inlägg).

Det är inte så att jag kommer att börja att ersätta vanlig potatis med sötpotatis som typ till köttbullar med gräddsås eller så, men till vissa rätter kan det faktiskt smaka bra med något annat än broccoli :)

Ikväll får det nog bli en kopp varm choklad gjort på 70% choklad smält ner i lite varm mjölk och så toppad med lite vispad grädde, Peter och jag tog en varsin kopp igår kväll när det var lite ruggigt väder och det är ju super mys! och så lite tända ljus på det, vardagslyx!