Portionspavlova med vispad grädde och citronkräm

Igår hade vi vänner över på grill, fint väder så in i norden, till och med så att vi kunde sitta ute, blåste inget igår heller för ovanlighetensskull. Mycket gott åt vi.. bland annat testade jag en ny variant av sallad – Jordgubbssallad med avokado (tyvärr ingen bild på detta) men är det någon som är intresserad av vad detta var för en sallad så kan ni gå in på länken här. Mycket spännande kombination faktiskt så gillar ni att testa nya saker så tycker jag ni ska testa den! :)

Efterrätten hade jag klurat på under veckan och egentligen var jag sugen på att testa att göra en citronkräm (lemoncurd) och sökte runt lite grann och så hittade jag det här receptet på portionspavlova som såg mycket gott ut, så den blev det!

Här nedan kommer receptet..

Ingredienser

Maränger:

 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 1 tsk hett vatten
 • 4 äggvitor (rumsvarma)
 • 1 1/2 dl socker

Citronkräm:

 • 2 ägg
 • 2 äggulor
 • 1/2 dl socker
 • saften av 2 citroner plus lite av skalet
 • 30 g smör
 • 2 tsk maizena

Till servering:

 • 2 1/2 dl vispgrädde
 • jordgubbar
 • florsocker

Gör så här:

Börja med att göra citronkrämen – Blanda alla ingredienser förutom maizenan i en bunke. Ställ bunken i en kastrull med vatten på spisen (vattenbad). Vispa noga hela tiden tills den tjocknar (jag var otålig efter 10 minuters vispande så då hällde jag i lite maizena och vispade ordentligt tills den tjocknade) Såsen ska tjockna med inte ha några klumpar, om det inträffar så silar du efteråt. Häll sedan krämen i en skål och låt den svalna en stund i rumstemperatur, sen kan den ställas in i kylen. Använd överblivna äggvitorna till marängen.

Gör nu marängen – Värm ugnen till 100°. Blanda vinäger och vatten i en skål. Lägg i äggvitorna och vispa med en elvisp. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills smeten blivit tjock och blank. Klicka ut de platta marängerna på bakplåtspapper och baka i ugnen i minst 1 timme (1 1/2 tim blir nog perfekt).

Jag fick marängsmet över också och då gjorde jag några små söta maränger också, som för en gångs skull blev vita! :) De hade jag i ugnen samtidigt, men ställde plåten under, de små marängerna kan man ta ut efter 1 tim, då är dom perfekta krispiga, medans de andra marängerna ska vara lite sega i mitten.

Nu ska marängbottnarna svalna och man kan förbereda med att vispa grädden.

Sedan görs efterrätten i ordning precis innan det ska serveras och då toppar du marängbotten först med en klick vispad grädde, sedan häller du på lite citronkräm och avslutar med några skivor jordgubbar och för extra dekoration strö över lite florsocker och en liten spröd maräng. Nu är de klara att servera! :)

Citronkrämen kan också användas i tårtor i ett av lagrena och det ska jag testa härnnäst när det är dags för tårta.

Ha nu en bra fortsatt Lördag!