Nattjäst frukostbröd – hälla-ut-bröd

Det här brödet är nog det smidigaste och enklaste brödet att baka. Färskt bröd på lördagsmorgonen är något som jag sedan tre veckor tillbaka har fixat. Så lyxigt att äta hembakat, speciellt när jag vanligtvis inte äter bröd till frukost. Du bara slänger ihop brödet i en bunke på kvällen och morgonen därpå häller du upp degen på en bakplåtspappersklädd plåt, utan knådning! Alla kan baka, det är tydligt med denna typ av recept!

Inspiration från @victoriasprovkök in och kika på hennes sida för fler recept.

INGREDIENSER

  • 6 g färsk jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl naturell rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 dl havregryn
  • 120g skalad finriven morot (jag tog två morötter)
  • 520 g vetemjöl (cirka 8-9 dl vetemjöl)
  • Sesamfrön till topping

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en stor bunke. Yes du läste rätt 6 gram ska det vara då den jäser i rumstemperatur över natten.

2. Häll i kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp helt.

3. Tillsätt salt, olja (jag använder vanlig naturell rapsolja) honung, havregryn och riven morot.

4. Rör om och tillsätt sedan mjöl. Degen kommer att vara lite kletig men inte för lös, det ska ändå bli som en deg. Tillsätt mer mjöl om den blir alldeles för lös. Mjölmängden kan variera lite beroende på mjöl.

5. Låt degen jäsa övertäckt av plastfolie över natten i rumstemperatur i cirka 8-10 timmar. Bunken behöver vara stor så degen inte jäser över.

6. Dagen efter: Sätt på ungen på 250 grader, vanlig över och under värme.

7. Häll ut den på en plåt med bakplåtspapper. Hjälp till att få ut degen med en sked eller liknande i kanterna.

8. Strö över sesamfrön och låt vila en stund medan ugnen blir varm.

9. Sätt sedan in brödet i mitten av ugnen i cirka 18-20 minuter. Brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.

10. Låt brödet svalna innan du skär i det.

TIPS!

Eftersom olika ugnar tar olika lång tid på sig, är ett av mina tips att kolla brödet efter 16 minuter och knacka på det. Lita alltså inte helt på tiderna som står i recept.


Du kommer väl prova? Såå gott och enkelt!