En hemgjord majonnäs som tar 1 minut att fixa och dessutom som man kan smaksätta med valfria kryddor för att få till andra sorters såser utav grundreceptet. Hur smidigt är det inte!
Man måste bara se till att alla ingredienser har samma temperatur- antingen ställer man in oljan i kylen så den blir kall eller tar ut äggen ur kylen så att de blir rumstempererade.
Hemgjord majonnäs
- 1 helt ägg
- 2 dl rapsolja (neutral)
- 1 1/2 tsk dijonsenap eller vanlig senap
- Lite citronsaft
- Salt och peppar
- Ev andra smaksättningar, vitlök, dragon+vitvinsvinäger, örter etc
Gör så här:
Lägg alla ingredienser (samma temperatur) i en hög smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på högsta effekt. Låt stavmixern vara i botten en stund tills du ser att det börjar bildas en ”vit hinna”, höj då sakta mixern upp och ner och vicka lite fram och tillbaka tills all olja har blandats.
Om du vill göra en aioli smaksätter du bara med lite vitlök och en gnutta cayennepeppar eller om du vill ha en kall bearnaisesås, blandar du i lite vitvinsvinäger och dragon.
Häll upp i en skål/burk och förvara i kylen upp till 1 vecka.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.