Ännu en variant på denna fantastiska morotskaka. Denna gång gjord som en rulltårta och i frostingen har jag använt mig av brynt smör istället. Såå gott! Blir en helt annan smakupplevelse med det brynta smöret. Helt klart värt att göra om du inte provat tidigare.
Tips! Läs igenom hela receptet innan du påbörjar bakningen och använd gärna våg för mer exakta mängder.
INGREDIENSER
Tårtbotten
- 2 ägg
- 180 g socker (2 dl)
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 50 g rapsolja (0,5 dl)
- 100 g fint rivna morötter (ca 2 dl)
Brynt smörfrosting
- 50 g rumsvarmt brynt smör*
- 60 g florsocker (1 dl)
- 1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
- 200 g kall cream cheese
GÖR SÅ HÄR
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft, 225 grader vanlig ugn.
- Ta fram två ugnsplåtar och lägg ut bakplåtspapper på båda. Strö sedan över strösocker på ena plåten.
- Riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet.
- Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och vänd försiktigt ner dem i äggfluffet.
- Tillsätt de rivna morötterna och vänd i oljan i de övriga ingredienserna.
- Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret, den utan socker.
- Baka i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, tills kakan är genombakad.
- Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett bakplåtspappret som du sockrat. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt (det här är det svåra momentet) och låt kakan svalna helt. Om pappret är svårt att ta bort brukar det hjälpa att fukta det lite.
Brynt smörfrosting
- Vispa det brynta rumsvarma smöret i cirka 2-3 minuter.
- Blanda i florsocker och vispa i någon minut till.
- Vänd i cream cheese och vanilj och vispa tills allt är blandat och frostingen är fast. Övervispa inte.
- Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Om frostingen känns hård, låt den stå framme i rumstemperatur i någon halvtimme.
- Rulla ihop till en rulltårta. Pudra med florsocker om du vill.
- Kakan är godast kall och håller sig i kylen i flera dagar.
*Så här gör du brynt smör
Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer om du är osäker. Smöret är perfekt brynt vid 125 grader. Ta av från värmen och häll över i en bunke och låt sedan stå i kyl tills det är fast igen.
Såå gott med morotskaka, jag kan lixom inte få nog av denna underbara kaka!
Lycka till med bakningen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.