Brynt smörkola

Visst förknippas smaken av hemkokt kola med julen? Och så är det förmodligen, inget konstigt med det. Däremot tycker jag att det alltid är en bra idé att göra hemkokt kola precis när som helst. Speciellt den här underbart sötsalta kolan med mitt hemgjorda brynta smör. Såå gott. Det går inte att få nog!

Jag gjorde dessa härligheter förra veckan och slog in dem i smörpapper och satte på washitejp runt om och tog sedan med dem som gå-bort-present till en vän där vi skulle ha bubbelprovning. De gick åt i ett nafs. Förvånadsvärt passade kolorna speciellt bra till en av Champagnerna vi provade: La Chouette de Champillon Champagne Brut. Så ett tips om du ska ha bubbelprovning med vännerna, eller bara vill ha ett gott tilltugg till bubblet, är att göra dessa hemkokta kolor.

INGREDIENSER

 • 50 g smör
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vispgrädde
 • 1.5 dl ljus sirap
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 1 krm salt

GÖR SÅ HÄR

 1. Bryn smöret (se beskrivning i ett tidigare inlägg) i en kastrull.
 2. Tillsätt socker, grädde, ljus sirap, vitvinsvinäger och salt.
 3. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 grader. Rör då och då.
 4. Häll upp kolan i en bakpappersklädd form, cirka 15 x 20 cm (för 30 st). Låt svalna i rumstemperatur.
 5. Skär kolan i smala avlånga bitar och snurra.
 6. Strö över flingsalt och slå gärna in dem i bakplåtspapper eller smörpapper.
 7. Förvara i burk i rumstemperatur. Håller i cirka 2-3 veckor.