Kladdkaka med hallonmarängfrosting

Varför låta en vanlig kladdkaka bara vara en vanlig kladdis? Nope, här har jag gjort den mer som en liten tårta med frosting på. Så gott tillsammans, len och mjuk maräng med en touch av hallon och så en perfekt kladdkaka som blev precis den konsistens jag gillar. Inte för kladdig men inte för torr – precis mitt emellan! Det gäller att lära känna sin ugn och hålla koll på kakan för att få den i den konsistens som önskas.

Tips på vägen!

  • Ta för vana att alltid använda en våg för att få exakt mått på ingredienserna, då det kan skilja ganska mycket på 1 dl vetemjöl beroende på hur hårt eller löst den packas när du tar upp med decilitermått.
  • Låt gärna kladdkakan vila i kylskåp över natten eller till och med någon dag innan den ska ätas, då blir konsistensen som en mjuk fudgetryffel i konsistens.
  • Vänd kakan upp och ned på ett fat/tallrik innan du spritsar, då får du en perfekt och jämn botten att spritsa på.
  • Spritsa kladdkakan med frostingen någon dag innan den ska ätas, perfekt att förbereda och ha klar i kylskåp, redo att ta fram när det är dags för fika.

INGREDIENSER

Kladdkaka

  • 150 gram smör
  • 100 gram mörk choklad (jag använder chokladknappar)
  • 2 ägg rumstempererade
  • 140 gram strösocker (1,5 dl)
  • 75 gram brunt farinsocker (1 dl)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 20 gram kakao (0,5 dl)
  • 60 gram vetemjöl (1 dl)

Hallonmarängfrosting

  • 100 gram äggvita (ca 3 st)
  • 200 gram florsocker (drygt 3 dl)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk hallonpulver från frystorkade hallon

GÖR SÅ HÄR

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22-24 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten och lås fast.
  2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen i smöret. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop socker, farinsocker och ägg i en bunke för hand, tills allt precis gått ihop och är blandat.
  4. Blanda mjöl, kakao, salt och vaniljsocker i en annan bunke.
  5. Häll nu ner choklad och smör-blandningen i ägg och sockersmeten och blanda samman.
  6. Sikta till sist ner de torra ingredienserna och vänd samman till en smet, blanda bara tills det precis gått ihop, inte mer än så.
  7. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter (min kladdkaka var klar redan efter 15 minuter), den ska vara lite gungig i mitten så håll koll.
  8. Låt sedan kakan svalna helt.
  9. Vila gärna i kylskåp över natt innan du börjar med spritsningen.

Hallonmarängfrosting

  1. Värm äggvita, florsocker och vaniljsocker i en skål över ett vattenbad till det blir cirka 65 grader.
  2. Häll över i en vispskål när du nått temperaturen och vispa till en fast maräng.
  3. Vänd ner hallonpulvret (köpt frystorkad hallon och mortla det för att få hallonpulver om du inte har färdigt) och spritsa på kakan.

Hoppas det smakar!