Bästa kanelbullereceptet

Nu har jag hittat världens bästa kanelbullerecept som jag vill dela med mig av till dig. De blev så underbart saftiga! Inte alls torra och tråkiga, inte ens dagen efter. Hurra för det! Det här är gjort på en fördeg och sedan när bullarna är uttagna från ugnen, penslas dem med en sockerlag. Kanske är det just det som gör dem så underbart goda. Mm, prova och se vad du tycker!

Recept kommer från superbakaren ’Brinken bakar’ och hon har ett gäng tips på hur du lyckas med kanelbullarna. Läs gärna igenom dem innan du börjar baka, så kommer du garanterat att lyckas – det gjorde jag! << Brinkens bästa tips för att lyckas med kanelbullar >>

INGREDIENSER

Fördeg

  • 250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl)
  • 25 g jäst rumstempererad
  • 250 g vetemjöl (drygt 4 dl)

Deg

  • 250 g vetemjöl (drygt 4 dl)
  • 4 g salt (0,75 tsk)
  • 6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

  • 200 g rumstempererat smör
  • 175 g strösocker (2 dl)
  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)
  • 20 g kanel (3 msk)
  • 2 tsk maizena
  • 50 g riven mandelmassa (kan uteslutas)

Till utbakning

  • 1 ägg
  • 1 dl sockerlag (koka upp 0,5 dl socker och 0,5 dl vatten tills sockret har smält)
  • Pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Fördeg

1. Blanda ingredienserna till fördegen i bunken du använder till din köksmaskin, tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. 

Deg

  1. Mortla kardemumman.
  2. Blanda ner alla ingredienser till ’deg’ i den jästa fördegen.
  3. Arbeta i en köksmaskin i minst 10-15 minuter. Gör glutentestet* för att se om degen är klar.
  4. Låt degen vila övertäckt i 30-35 minuter. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning

  1. Blanda samman alla ingredienser utom mandelmassan. Se till att det är rumsvarmt så att det är lätt att breda ut. Och vispa inte, rör bara ihop.

Baka ut bullarna

  1. Kavla ut degen och bred på fyllningen jämt över hela. Strö över mandelmassa. Vik långsidan mot andra långsidan. Forma bullarna som du vill ha dem. Snurror, snäckor etc.
  2. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa under plastfolie i ca 2 timmar.
  3. Pensla bullarna med ägg (blanda gärna upp med lite vatten och salt för en lättare pensling) och strö över pärlsocker.
  4. Baka bullarna i ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn) i ca 8 minuter (lite beroende på hur stora du gjort dem). Pensla dem sedan direkt när du tagit ut dem med sockerlagen.

*Så gör du ett glutentest

Ta en bit av degen och sträck ut den mellan tummen och pekfingret, om den är spänstig och inte spricker är den klar. Annars knådar du lite till och gör om testet.