Julgodis: trillingnöt

Att den här godingen inte finns kvar i Alladinasken är ett minus enligt mitt tycke, verkligen. Den bästa sorten som fanns i den asken om du frågar mig. Nötter och choklad tillsammans – magi! Men som tur är finns det botemedel mot avsaknaden och det är att göra dem själv.

När du ska göra praliner hemma och du inte vill att chokladen du kommer i kontakt med ska smälta, är tempereringen av chokladen väldigt viktig. Det är nämligen den som gör att du kan ta i chokladen utan att den smälter. Så, välj själv om du vill göra den *snabba varianten eller den lite längre varianten som beskriver nedan. Oavsett vilket du väljer kommer smaken vara detsamma – underbar!

INGREDIENSER

  • 100 g hasselnötter
  • 200 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

  1. Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
  2. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Låt sedan nötterna svalna helt.
  3. Hacka chokladen fint. Jag rev min choklad på rivjärnet men det går lika bra att använda kniv och hacka fint.
  4. Värm upp hälften av chokladen över ett vattenbad till 45 grader.
  5. Ta bort från plattan och tillsätt resten av chokladen och rör tills temperaturen är 25-26 grader.
  6. Avsluta med att värma upp chokladen igen till 30 grader och ta direkt bort från plattan.
  7. Doppa tre nötter i chokladen, fånga upp dem med en sked och låt överflödig choklad rinna av och lägg pralinerna på bakplåtspapper. Ringla över lite choklad för att skapa ett fint mönster.
  8. Låt stelna en kort stund i kylen.
  9. Därefter kan du lägga dem i en burk och förvara i rumstemperatur.

*Snabb variant: smält den finhackade chokladen över vattenbad och doppa sedan hasselnötterna (se steg 7). Förvaras då istället i kylskåp.


Chokladdoppade nötter tre och tre
Ringla över choklad
Voilà!