Att den här godingen inte finns kvar i Alladinasken är ett minus enligt mitt tycke, verkligen. Den bästa sorten som fanns i den asken om du frågar mig. Nötter och choklad tillsammans – magi! Men som tur är finns det botemedel mot avsaknaden och det är att göra dem själv.
När du ska göra praliner hemma och du inte vill att chokladen du kommer i kontakt med ska smälta, är tempereringen av chokladen väldigt viktig. Det är nämligen den som gör att du kan ta i chokladen utan att den smälter. Så, välj själv om du vill göra den *snabba varianten eller den lite längre varianten som beskriver nedan. Oavsett vilket du väljer kommer smaken vara detsamma – underbar!
INGREDIENSER
- 100 g hasselnötter
- 200 g mjölkchoklad
GÖR SÅ HÄR
- Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.
- Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet. Låt sedan nötterna svalna helt.
- Hacka chokladen fint. Jag rev min choklad på rivjärnet men det går lika bra att använda kniv och hacka fint.
- Värm upp hälften av chokladen över ett vattenbad till 45 grader.
- Ta bort från plattan och tillsätt resten av chokladen och rör tills temperaturen är 25-26 grader.
- Avsluta med att värma upp chokladen igen till 30 grader och ta direkt bort från plattan.
- Doppa tre nötter i chokladen, fånga upp dem med en sked och låt överflödig choklad rinna av och lägg pralinerna på bakplåtspapper. Ringla över lite choklad för att skapa ett fint mönster.
- Låt stelna en kort stund i kylen.
- Därefter kan du lägga dem i en burk och förvara i rumstemperatur.
*Snabb variant: smält den finhackade chokladen över vattenbad och doppa sedan hasselnötterna (se steg 7). Förvaras då istället i kylskåp.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.