Julgodis: klassiska knäck

Och vad vore julen utan de klassiska knäcken? För mig är det ett måste att baka inför julen. Vad är ditt måste till jul? Jag älskar den härligt segmjuka kolan med mandeln som riktigt smälter i munnen.

Klassiska knäck cirka 50 st.

INGREDIENSER

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ströspcker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl hackad mandel

GÖR SÅ HÄR

  1. Hacka mandeln.
  2. Ställ knäckformar på en bricka. Tips! Smöra brickan med lite smör, då glider inte formarna iväg när du ska hålla knäcksmeten sedan.
  3. Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull.
  4. Låt smeten koka tills temperaturen är cirka 125 grader. Rör i smeten ibland. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov* för att kontrollera när den är färdig.
  5. Häll ner den hackade mandel när smeten är färdigkokt och häll upp i knäckformarna.
  6. Förvara dem i burk med smör- eller bakplåtspapper emellan lagren så att de inte klibbar fast.

* Kulprovet: droppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Ta upp smeten med fingrarna och försök rulla till en ganska mjuk kula. Blir det en kula är smeten klar, annars kokar du den någon minut till och provar igen.