Morotskaka utan vitt mjöl och socker

Här har jag hittat en underbart god och fluffig kaka att äta om man är glutenallergiker eller bara vill vara snäll mot sin kropp. Att undvika vitt mjöl och vitt socker i största mån – är något jag gärna ger min kropp brefrielse ifrån.

Det finns verkligen substitut till allt och här bjuder jag på en av dem.

Morotskaka utan vitt mjöl och socker 

Botten

  • 250 gram morötter, Finrivna
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 3 st ägg
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk vaniljpulver, ekologiskt
  • 2 dl Sukrin melis
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 dl kvarg, rysk yoghurt eller créme fraich
  • 0,5 dl vatten

Glasyr

  • 200 gram philadelphiaost
  • 1 dl Sukrin melis
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 170 grader

2. Vispa ägg och sukrin fluffigt i en enskild skål. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sedan i dem i äggblandningen. Tillsätt det finrivna morötterna och blanda noggrant. Blanda ut kvargen/yoghurten eller créme fraichen med vatten i en separat skål och tillsätt slutligen blandningen i degen. Rör om noggrant tills samtliga ingredienser blandat sig och en kletig massa bildats.

3. Smörj in en form med avtagbara kanter ca 26 cm i diameter med kokosolja och tryck ut degen jämt med hjälp av en sked (Att degen är kletig men formbar och inte rinnande är helt i sin ordning).

4. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda cirka 40 minuter, känn med sticka efter ca 35 min. Ta sedan ut den och låt svalna helt innan glasyren läggs på.

5. Tillred glasyren genom att vispa samman färskosten med sukrin och vaniljpulver. Låt stå kallt under tiden kakan svalnar. Bred sedan på glasyren över den avsvalnade kakan och strö över lite kanel – den är redo att ätas!