Hemmagjorda nyttigare snickers

De här godingarna, som kommer från boken ”Gott utan socker”, är en stor favorit hos mig. Jag har gjort de två gånger endast dock, men jag är såld!

Snickers passar ju perfekt att baka nu till julhelgen om man som jag, ibland vill ha alternativ till allt annat sockrigt som bjuds på.

Hemmagjord nyttigare snickers 12 mindre bitar

Nougatkräm:

  • 1 burk mandelsmör ca 1-1/2 dl
  • 0,5 msk agavesirap
  • 1 1/2 msk kokosmjöl

Kolafyllning:

  • 12 urkärnade dadlar
  • 1/2 dl vatten
  • Några korn havssalt
  • 1 msk smält kokosolja
  • 1 tsk äkta vaniljpulver

Chokladöverdrag:

  • 100 g 70% mörk choklad
  • 2 msk kokosolja

1/2 dl grovt hackade salta jordnötter

Gör så här:

  1. Blanda mandelsmör med agavesirap och kokosmjöl.
  2. Tryck ut degen till en rektangel på en liten bricka eller skärbräda med bakplåtspapper på. Lagret ska vara 1 cm tjock.
  3. Ställ in i frysen för att stelna.
  4. Under tiden mixas dadlar, salt, vaniljpulver, vatten och kokosolja tills smeten blir jämn och krämig.
  5. Ta ut brickan ur frysen (nougatkrämen) och bred ut karamellen jämnt över nougatlagret.
  6. Strö över jordnötterna och tryck ner de lite i kolafyllningen.
  7. Ställ in i frysen och låt stelna i ca 30 min.
  8. Smält chokladen tillsammans med kokosolja på svag värme i en kastrull.
  9. Ta ut godiset ur frysen och skär i små bitar.
  10. Doppa godiset i chokladen och lägg sedan upp på bakplåtspapper.

Förvaras med fördel i kylen.