Julbröd a’la Ernst

Mitt bidrag till årets julfirande var att baka något bröd och så några godisar, googlade lite och kom fram till detta enkla recept som kommer ifrån Ernst.

Supersnabbt och enkelt bröd – jag gillart!

Jag är själv inte så förtjust i russin i bröd så jag valde att ta bort det som i ursprungs receptet fanns med. Det gör man ju själv som man känner. Jag hade heller ingen mörk sirap hemma men däremot hade jag brödsirap och det gick lika bra det. Så ni ser, ett ursprungsrecept  behöver man inte följa till punkt och pricka, bara till att freestyla med det man har hemma :)

Julbröd a’la Ernst (jag har halverat receptet nedan och enbart gjort ett bröd)

 • 7 dl vetemjöl
 • 3 dl grahamsmjöl
 • 2 dl rågmjöl
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 dl mörk sirap
 • 1 l naturell yoghurt
 • 2 dl russin
 • 3 dl torkade aprikoser i strimlor
 • 2 dl hela hasselnötter
 • 2 dl solros eller pumpafrön

Gör så här:

Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser. Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

JulbrödInnan ugnen

Julbröd 2Efter ugnen – svalna på galler 

Julbröd 3

Julbröd 1

Julbröd 4

Så har ni fortfarande inte bakat något bröd som ni tänkt till julafton så är detta ett toppenbra recept att ta :) 

God jul till er alla :) 

En kommentar

Kommentarer är stängda.