Gjuta ljusstake i betong

Nu när höstmörkret smyger sig på och det är mörkt redan på eftermiddagen vad passar då inte bättre än att tända lite ljus i hemmet.

Jag har funderat många gånger på att gjuta ljusstake i betong, men inte förens nu har jag tagit i det projektet. Väldigt simpelt och billigt sätt att förnya hemmet med ljusstakar.

Jag köpte en påse med finbetong på k-rauta för typ 35 kr, vilket räcker till oändligt många ljusstakar eller krukor vad man nu väljer att gjuta.

Övning ger färdighet – så kan man uttrycka sig. Jag kommer göra justeringar vid nästa gjutning som gör det enklare eller som gör att det blir bättre resultat.

Nedan kommer bilder med förklaring.

IMG_3228.JPGBra byttor att använda sig utav är just yoghurt eller créme fraichburkar, de har en glatt yta inuti som gör att man lätt kan få bort det från betongen när den bränt klart. Här valde jag en liten rysk yoghurtburk samt en créme fraichburk.
IMG_3231.JPG Blanda till betongen lite i taget. 5 delar finbetong och 1 del vatten ca. Det ska vara som en halvlös gröt ungefär i konsistensen. Använd någon hink och något att röra med som du inte är rädd om.
IMG_3233.JPG
IMG_3234.JPG Häll i betongen i formen du valt att använda, slå lite försiktigt formen i backen så att luftbubblorna försvinner. Stick ner värmeljushållaren/kronljuset i betongen. Lägg gärna någon tyngd i värmeljushållaren, eller stadga upp kronljuset med maskeringstejp så som bilden visar ovan. Så där, nu ska de bara stå något dygn innan de är klara att tas ur formen. Jag ställde de i vårat förråd.

När de är uttagna ur formen, låt vila i ett dygn sen är de bara att använda. Är du inte nöjd med djupet på ljushålet så kan man sandpappra det, använd gärna ett grovt sandpapper.

IMG_3279.JPGIMG_3281.JPG
Här är en värmeljushållaren samt en ljushållare för kronljus klara. Eftersom det är mina första gjutningar så är jag ändå nöjd med resultatet. Enkelt och billigt precis så som jag gillar det.

IMG_3278.JPG
IMG_3280.JPGJag har ett till projekt som jag ska bli klar med innan advent är det tänkt, och det är också gjutet i betong. Håll utkik så kommer jag inom kort visa upp det här också :)

 

En kommentar

Kommentarer är stängda.