Hemgjorda ballerinakakor

Till min sambos första farsdag tänkte jag passa på att få testa att baka ihop en av hans favoritkaka, nämligen klassiska Ballerinakakan. Den blev ju inte lika snygg som ”köpe-ballerinan” men är det hembakat så är det!

Jag följde receptet på dessa ballerinakakor ifrån bloggen bland mina grytor och här har du receptet om du också vill testa.

Ingredienser

Mördeg
200 g smör
0,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1,5 msk kakao

Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad

Gör så här:

Blanda smör och socker. Tillsätt äggulan och mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i två delar och arbeta in kakaon i den ena delen. Låt mördegarna stå kallt en halv timme.

Kavla ut degarna på mjölat bord och ta ut rundlar (på de ljusa kakorna ska man också ta ut ett hål i mitten av kakorna). Grädda i 180 grader, 10-13 minuter. Låt kakorna svalna.

Smält nougat (nutella) och choklad tillsammans i vattenbad och bred sedan på de bruna bottnarna (när det svalnat lite ) och lägg på en ljus botten. Tryck ihop lite grann så att chokladen kommer upp i lilla hålet.

Låt ballerinakakorna stelna i kylskåpet men förvara dem sen i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

Hemgjorda ballerinakakor bild 1 Hemgjorda ballerinakakor bild 2 Hemgjorda ballerinakakor bild 3