Att sy ett lapptäcke till barnvagnen

I det här inlägget tänkte jag visa en massa bilder samt lite beskrivning på hur man syr sitt egna lapptäcke och just det här täcket/filten som jag gjort är till vår lilla bebis i min mage som ligger och gror och jag har tänkt att täcket ska få vara i vår fina vita barnvagn, där kommer det passa perfekt!

Jag har följt två st beskrivningar från två olika bloggar och den ena heter Lilla gumman glömsk och den andra heter gerdaberglund.blogspot.se ta gärna ett kik in på de sidorna för mer beskrivning och för inspiration :)

Börja med att göra en mall av hårdare papper och klipp ut, min mall jag gjort är 15X15 cm. Klipp ut så många rutor som du behöver, jag gjorde 5 rutor i bredd och 6 rutor  i längd vilket blev sammanlagt 30 rutor.

Lägg ut rutorna så som du tycker passar och gör gärna som jag gjorde en liten skiss på vart du lagt vilket tyg och på vilken rad så underlättar det så man inte tappar bort sig.

 

Nåla ihop tygrutorna en ”rad” i taget. Jag började med raden längst ned och började med två tygrutor att sy först, sen sydde jag de två tygrutorna ihop med den tredje rutan osv.. svårt att hänga med kanske? men ja tror ni greppar med hjälp av alla bilder :) Sy ihop rutorna med tät raksöm.

Pressa ut sömmarna när du sytt klart raden.

När du sytt klart alla rader (6 st) ska du nu få ihop framsidan på täcket genom att nåla ihop längderna en i taget med varandra på samma sätt egentligen som när du sydde ihop raderna och sy sedan med raksöm på symaskinen.

  

Pressa ut sömmarna även här för ett bättre resultat.

Nu är det dags att mäta ut täckets baksida och här har jag valt att använda enbart ett mjukt och skönt fleecetyg. Lägg nu lapptäckets rätsida på fleecetyget och sträck ut och platta till så att det inte bildas bubblor under, sätt några nålar runt om och klipp ut.

Nåla noga runt om hela täcket och sy ihop (även här med raksöm) lämna en öppning på ca 10 cm så att du kan vända ut tyget åt rätt håll. När du vänt tyget åt rätt håll stryker du till täcket och sedan nålar du ihop öppningen lite snyggt och syr slutligen en raksöm runt hela täcket så det blir en snygg kant.

Sådär ja! Sjukt nöjd med mitt första lapptäcke någonsin!

Gjorde såklart ett litet collage som jag har visat upp på instagram, lite kul tycker ja! Vill du följa mig där också så söker du bara på reband1986 så ska du nog hitta mig :)

Hoppas att min beskrivning har hjälpt dig något på vägen mot ditt nästa syobjekt – lapptäcke :)

Är det något du undrar över så kontaktar du mig med en kommentar nedan så ska jag försöka att förklara lite bättre!

Ha en fortsatt bra måndagskväll!

Kram Rebecka

4 kommentarer

    • Tack! Ja men det får vi hoppas att hon gillar när hon tittar ut :) ska nog kanske göra ett till så man har att byta med, hihi :)

  1. Tack Rebecka för tipset med att ha fleece på baksidan! Har klurat lite på hur täcket ska bli så mysigt som möjligt för lille Carl i vagnen. Nu har jag fått svar!
    //En annan Rebecka

Kommentarer är stängda.