Tänk dig en krämig kladdkaka, en frasig våffelstrut och en len och fluffig grädde, tillsammans med en touch av mjölkchoklad. Hur gott låter det? I mina öron låter det som en underbar kombo. Den här blev förra veckans mello-efterrätt, uppskattadad av både barn och vuxna. Perfekt att baka och en kul idé att servera i en glasstrut utan själva glassen i. Eller hur?
Den här idén sprang jag på när fina Camilla Hamid publicerade det på sin instagram. Och jag var inte direkt sen med att göra en beställning på ett sånt ställ för strutar därefter för att kunna baka denna härliga efterrätt.
INGREDIENSER
- 150 g smör
- 2.25 dl strösocker
- 1.5 dl brunt farinsocker strö
- 0.5 äkta vaniljpulver
- 3 ägg
- 2.25 dl vetemjöl
- 0.75 dl kakao
- 1 krm salt
- 12 glasstrutar
- 150 g mjölkchklad
- 1 tsk rapsolja
- 3 dl vispgrädde och strössel till garnering
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda försiktigt ihop smör, strösocker, farinsocker, ägg, vaniljpulver, vetemjöl, kakao och salt i en bunke bara precis tills det gått ihop till en jämn smet.
- Ställ strutarna i strutstället.
- Fyll varje strut med kladdkakesmet och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Låt strutarna och kladdkakefyllningen svalna helt och hållet innan du doppar varje strut i choklad och dekorerar.
- Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna. Blanda ner oljan i chokladen och doppa varje strut i chokladen.
- Ställ tillbaka strutarna i stället.
- Vispa upp grädden (se tips nedan för perfekt vispad grädde nedan) och spritsa den på varje strut. Dekorera med strössel.
- Förvara i kylskåp eller servera direkt.
TIPS! För perfekt vispad grädde – fluffig och formfast utan att den skär sig.
- Använd kylskåpskall vispgrädde och välj 40 %-ig vispgrädde.
- Ställ in metallbunken och gärna visparna i kylskåp en stund innan du ska vispa.
- Tillsätt 1 knivsudd bakpulver i grädden innan du vispar upp den. Och nej, det kommer inte smaka något eftersom mängden är så pass liten :)
- Vispa på medelhastighet istället för hög hastighet för att få in så mycket luft i grädden som möjligt.
- Grädden är klar när det börjar bli fina spår efter vispen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.