Lussekatter

I fredags kväll så hade vi lite julmys hemma hos oss med mina systrar och våran kära vän Jenny och då passade vi på att baka lussekatter och pepparkakor, sen var vi rätt trötta och slängde oss i soffan med en julfilm och till det nybakta lussekatter och mumsiga pepparkakor :) Så gott!

Receptet på Lussekatterna har jag hittat på recepten.se och som jag nämnt många gånger innan så är det en perfekt sida med bilder steg för steg och tydliga förklaringar, det gillas mycket :) så kika in där vettja.

Receptet kommer också nedan

Ingredienser:

  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk à 250 g kesella
  • 1 st ägg
  • 1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5-3 dl strösocker
  • ca 17 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • russin om det önskas

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (hellre för kallt än för varmt)

Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta smöret) över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min eller till dubbel storlek.

Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.

Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt (vi tog inga russin i våra lussekatter). Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.

Låt svalna under bakduk.

Förvara i plastpåse och ska de inte ätas samma dag så frys in dom så behåller du färska lussisar :)

Nu är det julkänsla, mycket snö och kallt, som det ska vara :) Härligt!

Kram Rebecka