Broccoligratäng med tomater och västerbottenost

Enkel och väldigt god gratäng som passar att äta precis som den är tillsammans med sallad, eller som ett tillbehör till köttet, laxen eller något annat du föredrar. Västerbottenosten gjorde den extra god, det vågar jag lova, men om du inte har den osten hemma går det bra att ta det som finns.

Grundreceptet hämtat från @Fredriksfika

INGREDIENSER

  • 2 buketter broccoli  (ca 500 g totalt) Funkar lika bra med fryst broccoli
  • 1/2 paket cocktailtomater
  • 3 ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost (jag använde västerbottenost)
  • salt och svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp vatten i en kastrull, salta lite lätt. Dela broccolin i bitar (om du använder färsk) och koka den 2 minuter så att den blir lite mjuk men fortfarande inte genomkokt.
  3. Sila av vattnet och fördela broccolin i en form på cirka 20×30 cm.
  4. Skölj och dela tomaterna och lägg i formen.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, ost, salt och peppar.
  6. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills den fått fin färg. Min tog längre tid än så, håll koll på din ugn. Alla är olika.