Havrekex á Ernst Kirchsteiger

Det här är spröda havrekex med solrosfrön, linfrön och sesamfrön som är superenkla att baka. Blanda ihop alla ingredienser på ett kick och sedan är den redo att bakas ut. Använd vilken form på kexen som du själv föredrar. Servera tillsammans med smör och en ostskiva eller något annat gott på. Supergott! Perfekt att baka och sedan ha med som en gå-bort-present, det gjorde jag.

INGREDIENSER

Deg:

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 dl vetemjöl
  • 2-3 dl finmalt rågmjöl
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt (jag använde flingsalt i degen)
  • 1 tsk bakpulver

Övriga:

  • äggvita, till pensling
  • flingsalt till dekoration
  • ev solrosfrön, linfrön och sesamfrön, för dekoration.

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till degen i en bunke. Jag använde min köksmaskin/assistent för att blanda ihop, det går lika bra att blanda ihop för hand med en träslev eller liknande, tills du har en ganska fast deg.
  3. Slå ut degen på ett mjölat bord och knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra.
  4. Dela sedan degen i 2 delar och kavla ut varje deg så den blir cirka 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri form med hjälp av ett glas, en form eller en rivjärnsbotten.
  5. Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper, pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön om du vill.
  6. Grädda kexen i cirka 15-20 min tills de fått en gyllene färg.