En riktigt god kaka där vaniljkrämen är inbakad i kakan. Samma ingredienser som till en smulpaj bara att jag gjort det i en fyrkantig form istället så att det blev rutor istället för tårtbitar, som en paj oftast har. Jag älskar blåbärspaj och speciellt med mycket vaniljsås. Tänk dig då den här blåbärsrutan där vaniljkräm är inbakad i kakan. Alltså hallå, det här är så in i bomben gott! Serveras med fördel ljummen men de är också supergoda kylskåpskalla.
INGREDIENSER
Pajdeg:
- 200 g smör
- 240 g vetemjöl (4 dl)
- 90 g strösocker (1 dl)
- 1 tsk vaniljsocker
- 35 g havregryn (1 dl)
Vaniljkräm:
- 45 gram äggula (ca 2)
- 65 gram strösocker (2/3 dl)
- 15 gram majsstärkelse (2 msk)
- 2 dl mjölk
- 15 gram smör
- 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
Övriga:
- 3 dl frusna blåbär
- 0.5 msk potatismjöl
GÖR SÅ HÄR
- Börja med att göra vaniljkräm genom att blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
- Ta fram smöret och vanilj så att det är redo.
- Häll upp mjölken i en kastrull och koka upp den.
- Tag av plattan när mjölken precis kokat upp och häll den i bunken med äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
- Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
- Tag från plattan och tillsätt smör och vanilj.
- Häll över vaniljkrämen i en ny bunke/skål och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.
- Gör pajdeg: Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Mixa alla ingredienser utom havregrynen (de ska tillsättas senare) i en matberedare.
- Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ca 20 cm i diameter, eller som jag gjorde i en fyrkantig glasform.
- Bred vaniljkrämen över den obakade pajdegen i pajformen.
- Blandka blåbär med potatismjöl i en skål och lägg sedan det över vaniljkrämen.
- Blanda resterande pajdeg med havregrynen och smula över blåbären.
- Baka i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter tills pajen fått fin färg.
- Servera ljummen eller kall och frys in dem om de inte ska ätas inom någon dag.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.