På själva kanelbullens dag härom veckan kunde jag inte bärga mig, jag var tvungen att få baka lite. Denna gång utav en annan tappning är vad jag gjort tidigare; Roy Fares godaste kanelbullar.
De blev helt underbart goda och saftiga -testa nästa gång du ska baka bullar, kommer garanterat bli en succé. I frysen ligger nu kanelbullarna som vi inte åt upp och väntar. Värmer man de en lite stund i mikron, smakar de som nybakat igen. Hur gott är inte nybakade kanelbullar? :)
Kanelbullar a’ Roy Fares
- 30 g jäst
- 2,5 dl mjölk fingervarm
- 9,5 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 5 g malen kardemumma
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 110 g smör, rumstempererat
- 1 ägg, till pensling
- pärlsocker, att strö på
Kanel och mandelfyllning
- 200 g Mandelmassa
- 1 msk vaniljsocker
- 1/2 dl kanel
- 150 g smör, rumstempererat
Sockerlag
- 1, 5 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här:
Börja med att hälla i mjöl, smulad jäst, mjölk (fingervarm) socker, kardemumma och ägget i bunken till hushållsassisten och kör ihop degen långsamt med degkrok.
När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter.
Blanda mandelmassa, vaniljsocker och kanel. Tillsätt smöret lite i taget tills du har en slät fyllning.
Kavla ut degen 3-4 mm tjock, mer hög än bred då den ska vikas i mitten. Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, sporra ut remsor som du tvinnar till bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vill du inte göra knutar då kavlar du ut degen 3-4 mm tjock, mer bred än hög och rulla ihop till en rulle. skiva till lagom stora bullar, lägg i formar. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar.
Blanda under tiden samman vatten och socker i en kastrull och koka upp tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 190 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 9-11 minuter, dom ska få en fin gyllenbrun färg.
Precis när bullarna kommit ut från ugnen penslar du dom med sockerlagen. Då får bullarna en fin glans och behåller saftigheten.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.