Julgodis: Chokladkola med flingsalt

En helt underbart julkola med perfekt konsistens. Ett måste att göra till jul! Vill du inte ha flingsalt på går det givetvis att utesluta, eller så gör du som jag kör hälften flingsalt hälften utan. Bra anpassat för stora och små.

Receptet kommer från Lindas bakskola

INGREDIENSER

  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter strösocker, vispgrädde, sirap, kakao och salt.
  2. Koka upp och sänk sedan till medelvärme där det får puttra till cirka 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om någon gång ibland.
  3. Klä en liten form med bakplåtspapper som har måtten 20×20 eller mindre om du vill ha väldigt höga kolor.
  4. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader och rör om i smeten i cirka 0,5 min.
  5. Häll upp kolasmeten i formen. Om du vill ha flingsalt på toppen strör du över det efter cirka 30 minuter. Annars låt bara vara naturell.
  6. Låt den svalna och stelna helt i rumstemperatur innan du skär i bitar.
  7. Skär kolan i bitar med en vass kniv som du sköljer av med varmt vatten mellan varje snitt, för fina och raka bitar.
  8. Slå gärna in kola i bakplåtspapper och förvara sedan kolan i en tättslutande burk i rumstemperatur.
  9. Hållbarhet minst 3 veckor.