De bästa hemgjorda hamburgebröden

Att baka sitt eget bröd är något som jag verkligen gillar att göra. Att få den där degen helt magiskt bra och lättarbetad och dessutom när brödet blir sådär härligt saftig och fluffigt när det kommit ut ur ugnen. Älskar! Hamburgare är också något som vi i familjen gillar och äter det mer än gärna en gång i veckan och varför då inte passa på att baka sitt alldeles egna bröd till det. En perfekt hamburgare kräver ett perfekt bröd.

@fredriksfika kommer detta perfekta recept ifrån, jag har bara adderat sesamfrön på toppen av mina denna gång. Går utmärkt att baka utan om du hellre föredrar släta bröd.

Och som vanligt är mitt stående tips att alltid väga de ingredienser som går att väga för mer exakthet och ett bättre resultat.

INGREDIENSER

  • 25 g rumsvarm jäst
  • 1 dl rumsvarmt vatten
  • 1,5 dl rumsvarm mjölk
  • 1 msk honung
  • 1 rumsvarmt ägg
  • 450 g vetemjöl (cirka 7.5 dl)
  • 2 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Pensling: 1 ägg
  • Sesamfrön på toppen

GÖR SÅ HÄR

  1. Ta fram ingredienserna en tid innan bakning för att de ska hinna bli rumsvarma.
  2. Smula jästen i en bunke, blanda ner vatten och mjölk och rör tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt honung, ägg, vetemjölet, salt och smör och arbeta degen i maskin i 10-15 minuter. Degen ska vara rätt så lös, du ska kunna ta på den utan att den klibbar på fingrarna.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 60 minuter.
  5. Tippa upp degen på bakbordet och dela i 12 lika stora delar. Väg gärna varje del till 70 gram för att de ska gräddas jämnare. Och så blir det lagom stora hamburgebröd.
  6. Forma hamburgerbröden genom att dra degen med fingertopparna in mot mitten runtom hela degbiten. Fortsätt göra så tills brödet är slätt på botten. Vänd sedan på brödet och lägg skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Täck plåten med duk och låt jäsa ytterligare 60 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla hamburgerbröden med uppvispat ägg och strö på sesamfrön (går att utesluta) och baka mitt i ugnen i 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
  10. Låt bröden svalna på galler under bakduk och låt de svalna helt innan du delar på dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *