Enkelt ljust bröd i långpanna

Det här var bland det smidigaste brödet som jag bakat, att baka i långpanna gör att det är enkelt och dessutom är det smidigt att få ett perfekt bröd som räcker till många på ett kick. Det här brödet kommer jag definitivt att baka igen och också frysa in till sommarens häng i stugan, då ska det bjudas på hembakat bröd till frukostarna.

INGREDIENSER

  • 2,5 dl mjölk (har du inte mjölk, kör bara vatten)
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g jäst (väg jästen för exakt mängd)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 660 g vetemjöl, cirka 11 dl (väg mjölet för exakt mängd)

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda mjölk och vatten i en kastrull, ljumma upp till 37 grader. Använd gärna termometer.
  2. Smula jästen i bunken till bakmaskinen och häll på mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser upp sig.
  3. Tillsätt salt, honung och vetemjöl.
  4. Knåda i bakmaskin till en smidig deg som är lite kladdig. Minst 10 minuter.
  5. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
  6. Smörj en långpanna med smör eller olja. Tippa ur degen i långpannan som är cirka 30×40 cm och platta ut den med fingrarna så att den täcker hela botten. Använd lite mjöl på fingertopparna om det är svårt att platta ut degen.
  7. Täck med duk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader. Skär degen i rutor med en degskrapa som du kan använda lite olja på så fastnar inte degen.
  9. Strö över lite vetemjöl om du vill och baka sedan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Håll koll på din ugn. Den ska bli härligt gyllene.
  10. Ta ut ur ugn och låt sedan brödet svalna på galler.
  11. Frys in direkt när de har svalnat helt om du inte ska äta brödet inom dagarna för att behålla brödet så färskt som möjligt.

Visst är väl ett nybakat bröd en härlig upplevelse och njutbart? Jag älskar hembakat bröd som är rykande färskt. M u m s!