Enkel focaccia med tapenade

Det här recepet blev så superbra! Du vet när man tar en tugga i brödet och det först sjunker ned för att sen stiga upp igen. Herregud så perfekt det blev. Ta med till sommarens knytkalas eller duka upp på buffébordet. Det här kommer jag baka snart igen för det hade en rykande åtgång.

Grundrecepet taget ur Leilas bok ”A piece of cake”. Och som vanligt rekommenderar jag att alltid väga mjölet för att få ett bättre resultat.

INGREDIENSER

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 420 g vetemjöl (ca 7 dl)
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning
  • Förslag smaksättning: Tapenade, jag använde den röda med soltorkade tomater, annars fungerar det med bara flingsalt och rosmarin, eller något annat du tycker om.

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke till din bakmaskin.
  2. Tillsätt vetemjöl och arbeta samman till en deg i maskin i minst 10 minuter.
  3. Jäs sedan degen till dubbel storlek i bunken täckt med plastfolie, i cirka 35 minuter.
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla den med olivolja och strö över flingsalt.
  5. Häll ut den färdigjästa degen på plåten och platta ut den försiktigt med fingertopparna till cirka 1-2 cm tjock.
  6. Lägg över en bakduk över plåten och låt jäsa i 30 minuter till.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. När degen jäst klart, sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, fyll hållen med tapenade och ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  9. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
  10. Låt svalna och skär sedan i rutor.
  11. Om de inte ska ätas direkt låt dem svalna helt och frys sedan in dem i en plastpåse.