Kanelbullesockerkaka

Gillar du kanelbulle? Gillar du sockerkaka? Bra! Då har vi något på gång… nämligen den här underbara sockerkakan med smak av kanelbulle. Låter underbart gott i mina öron och smakar dessutom lika gott – så bra! Prova nästa gång det blir tajm för fikabakning. Jag lovar dig att det är enkelt också att baka den.

Tips! Något att tänka på när du ska baka kakor i ugn är att varje ugn är unik, det vill säga att du behöver ha koll på hur din ugn fungerar i gradinställning och längd, när du ska stoppa in en kaka. Även om receptet säger 40 minuter som i det här fallet, brukar mitt tips vara att känna på kakan efter 30-35 minuter. Min ugn är snabb och kakorna blir oftast klara snabbare än vad receptet skriver. Så håll koll är mitt tips!

INGREDIENSER

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • Ingredienser (fyllning):
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl brunt farinsocker strö eller kokossocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma (valfritt)

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smörj din form generöst med smör (du behöver inte använda ströbröd till formen då).
  3. Börja med att göra sockerkakssmeten.
  4. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  5. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke.
  6. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd försiktigt ned det till en jämn smet med slickepott. Tips! Sikta de torra ingredienserna ner i smeten så blir det inga klumpar.
  7. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  8. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
  9. Börja med att hälla 1/3 av sockerkakssmeten i formen. Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet, strö på resten av fyllningen och ha tillslut på resten av smeten.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Känn med sticka efter 30-35 minuter. Stickan ska vara helt torr.
  11. Låt svalna (till att du kan ta i formen utan att bränna dig) innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat.
  12. Sikta över florsocker och den är klar att bjuda på!


Vill du istället ha en hårdare kaka som också smakar kanelbulle? Testa då mina kanelbullesnittar.

Eller om du hellre vill göra muffins finns det istället kanelbullemuffins som du kan göra. Så gott det med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *