Potatis- och köttfärsgratäng

Idag bjuder jag dig på ett enkelt och gott middagstips – en härlig gratäng som är smidig att tillaga. Speciellt om du har en färdig sats med krämig köttfärssås klar. Då är det egentligen bara att skala potatis och skiva den tunt och slänga ihop i en ugnsform. Tiden varierar i ugnen beroende på om du har skivat den tunt eller något tjockare. Recept kommer här.

Potatis- och köttfärsgratäng (cirka 6 port)

INGREDIENSER:

  • 1 kilo potatis
  • 1 sats krämig köttfärsås (gör precis den köttfärsås som du brukar om du inte har en färdig sats klar).
  • 3 dl vispgrädde
  • Topping: riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform.
  3. Skala och skiva potatisen (gärna så tunt som möjligt).
  4. Om du inte har en färdig köttfärsås är det nu dags att tillaga den.
  5. Fyll den smorda ugnsformen med ett lager skivad potatis.
  6. Häll på köttfärssåsen på potatislagret och varva sedan så tills det är slut.
  7. Häll på vispgrädden och toppa sedan med riven ost.
  8. Tillaga i mitten av ugnen tills potatis är mjuk i cirka 30-40 minuter.

Tips! Om du har tid och inte vill skiva potatisen supertunt kan du koka potatisskivorna ett par minuter i lättsaltat vatten istället. Det gör att gratängen blir klar snabbare. Samtidigt blir det ett moment extra. Snabbt att förbereda eller snabbt i ugnen? – du bestämmer vad som passar dig bäst och hur mycket tid du vill lägga på matlagningen.

Smaklig måltid!

Pst! – Följ mig gärna på Instagram. Du hittar mig på @madebyrebecka