Hälsosamma müslibars  

Här kan du få ett tips att göra dina egna bars utan massa onödiga tillsatser och socker som det är i de man köper i butiken.

Dessa består av hälsosamma fröer, nötter och riktig mörk choklad och så en massa bra fetter.

Receptet kommer ifrån kostdoktorn

Müslibars 20-24 st

  •  50 g mandlar
  • 50 g valnötter
  • 50 g solrosfrön
  • 50 g pumpakärnor
  • 50 g linfrö
  • 50 g sesamfrön
  • 50 g kokosflingor
  • 50 g mörk choklad minst 70%
  • 6 matskedar kokosolja
  • 4 matskedar tahini (sesampasta)
  • 1 tesked äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt utan sötning
  • 2 teskedar malen kanel
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 ägg

Till garnering: 100 g mörk choklad, minst 70%

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa alla ingredienserna (även 50 g mörk choklad) i en blender eller matberedare med kniv tills det är lagom grovt hackat. Lite bitar skadar inte.
  3. Bred ut med slickepott i en ugnsform – cirka 18 cm x 28 cm, gärna med bakplåtspapper i botten.
  4. Baka 15–20 minuter tills kakan fått lite färg utan att brännas.
  5. Låt svalna något och ta ut från formen. Skär i 20 eller 24 bitar med en vass kniv.
  6. Smält 100 g mörk choklad till garneringen i vattenbad eller mikro.
  7. Doppa varje bar i chokladen, men bara någon centimeter eller endast en sida. Lägg upp på en bricka för att stelna. Låt kallna och stelna helt i kyl.

Förvaras i kylen eller frysen.