Jordgubbskaka med marängtäcke

Den här kakan är egentligen en rödvinbärskaka med marängtäcke, men eftersom jag inte hade några vinbär hemma så valde jag att använda jordgubbar istället, därav att jag döpte om kakan till jordgubbskaka (logiskt, ja vet)

Jag minskade mängden socker till marängen då jag tyckte att jordgubbarna i sig är söta, så kändes som det kunde ha blivit aningen för sött annars.

Receptet hittade jag på Systrarnas bakblogg

Ingredienser

Botten:
60 g smör
5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
2 ½ dl socker
2 ½ tsk bakpulver
4 äggulor
2 dl mjölk
2 msk vatten (kokande)

Marängtäcke:
4 äggvitor
4 dl socker (ev något mindre om man inte gillar för sött)
3 dl röda vinbär, färska eller frysta ( jag tog då finhackade jordgubbar istället)

Gör så här:

1. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 185 grader.
2. Smält smöret och koka vatten (mer än du behöver).
3. Blanda de torra ingredienserna.
4. Tillsätt äggulorna.
5. Tillsätt mjölk, 2 msk av det kokande vattnet och det smälta smöret. Rör om till en jämn smet (det behöver inte vispas) och häll i långpannan.
6. Grädda 15 minuter.

7. Marängtäcke: Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum.
8. Tillsätt socker lite i taget under vispning. Vispa en stund så det blandas riktigt och blir en vitt och slätt.
9. Blanda i vinbären (jordgubbarna) i marängsmeten.
10. Ta ut kakan ur ugnen när 15 minuter gått och bred på marängtäcket. Grädda ytterligare 5-7 minuter (använder du frysta bär får du lägga på några minuter). Marängen ska börja få lite färg när den är klar. Låt kallna och skär i lagom stora bitar. Kakan går att frysa.

Jordgubbskaka med marängtäcke bild 1

Jordgubbskaka med marängtäcke bild 2

Jordgubbskaka med marängtäcke bild 3

Jordgubbskaka med marängtäcke bild 4

Jordgubbskaka med marängtäcke bild 5

Nu har jag nog hela frysen full med godsaker skulle jag tro, men det ska tas med till stugan i säffle så då blir frysen tom igen så jag kan få plats med nya skapelser :)


Kommentera


*

88 − 86 =