Sockerkaka med kokostosca

Tog ett kik i Leilas bakbok A piece of cake nyligen och hittade en rolig variant på en vanlig sockerkaka som jag genast satte igång att tillverka klockan 20.00 en vardag :)

Kakan var en bonus till Valborgsfirandet då jag stod för efterrätten som var Gino, men kunde inte låta bli att baka sockerkakan, så då åkte den också med till Ida och Daniel.

Receptet är som sagt är taget ifrån boken A piece of cake och här har du receptet.

Sockerkaka med kokostosca bild 4

Sockerkaka

 

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

 

Kokostosca

 

25 g smör
1/2 dl sirap
3/4 dl matlagningsgrädde (jag tog vanlig vispgrädde)
2 dl kokosflingor
1 dl strösocker

 

Gör såhär:

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman, ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör ner mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

 

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm) och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter.

 

Gör under tiden toscasmeten. Rör ihop alla ingredienser till toscan i en kastrull och låt dem koka samman i ca 5 minuter.

 

Ta ut kakan efter ca 25 minuter och  bred över toscablandningen. Ställ in kakan i ugnen igen och fortsätt grädda på samma temperatur i ca 15 minuter tills den är gyllenbrun.

 

Ta ut och låt svalna och lossa den sedan från formen.

 

Sockerkaka med kokostosca bild 1
Sockerkaka med kokostosca bild 2
Sockerkaka med kokostosca bild 3
Toscasmeten smet ner i mitten av kakan som ni kan se på bilden ovan, vilket inte gjorde ett dugg, bara mumsigt, man kanske skulle göra små hål här och var så att lite av toscan kom ner i kakan.. mm tåls att tänka på till nästa gång!

 

Rekommenderar er att testa denna, mycket god! Den tog slut på ett nafs :)

 

Kram Rebecka

 


Kommentera


*

93 − 88 =