Hemgjord pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg som är så lätt att göra och smakar dessutom så gott, varför köper man färdig? jo förmodligen för att det är smidigare kan jag tro :) För den hemgjorda pepparkaksdegen ska vila i kylskåpet i minst ett dygn och då gäller det ju att ha framförhållning och ibland kanske man inte kommer på att man vill baka peppisar dagen innan utan samma dag och då är det klart att färdig deg är ett måste. Men efter att jag två år i rad har gjort hemgjord deg så är färdig inget för mig så idag tänkte jag bjuda er på receptet :)

Pepparkaksdeg

  • 200 g Smör
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • ½ msk malen kryddnejlika
  • ½ msk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 10-11 dl vetemjöl

Gör så här:

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält.

Häll blandningen i en bunke eller i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om.

Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös och låt den sedan vila i kyl ca ett dygn (man kan förbereda och ha degen i en vecka i kylen).

Ta fram degen minst 1 timme innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut kakor med mått.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av i ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.

Dom blev så himla bra våra peppisar och smakade inte alls så som hemgjorda kan göra, du vet lite små bränd smak typ, eller tvärtom mjuka kan dom ibland istället bli, men måste säga att vi lyckades bra och fick till smaken perfekt! nästan så jag nu måste gå och smaka mig en pepparkaka tror ja.. MM :)

Trevlig kväll!

 


Kommentera


*

5 + 2 =