Sju sorters kakor – Wienerstänger

Igår blev det lite bakning igen nämligen Wienerstänger och den här kakan är typ som syltkaka fast med lite glasyr ovanpå och en annan form. Gottigt! (bara en kaka av varje får man smaka :P )

Receptet och steg för steg bilder hittar ni här på recepten.se eller så följer ni min beskrivning och bilder här nedan :)

Ingredienser:

  • 125 g smör
  • 0.75 dl socker
  • 1 ägg
  • 3.5 dl mjöl
  • 0.5 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 0.75 dl sylt av valfri sort (jag använde jordgubb i squeezeflaska)

Garnering:

  • 1 dl florsocker
  • 0.75 msk vatten

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp. Tillsätt ägget och bakpulvret och rör till en jämn smet. Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.

Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter så blir det lättare att rulla ut degen sedan.

Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.

Gör en fördjupning i mitten av längden (jag tryckte i mitten på rullen med ett finger och ”bullade” sedan upp kanterna lite).

Fyll fördjupningen med sylt.

Grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.

Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten och bred över sylten. Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite.

Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.

Förvara kakorna i en burk eller så fryser du in dom, lägg då gärna bakplåtspapper mellan lagrena så kladdar de inte ihop.

3 kakor klara utav 7 – Kokosmums, Brysselkex och nu också Wienerstänger… vad blir nästa?? :)

 

 


Kommentera


*

3 + 1 =